Domeinnamen verkopen met Flippa

of ook: 'domeinnamen flippen'
Domeinnamen verkopen met Flippa.com

Als je ooit hebt gegoogeld naar manieren om geld te verdienen met je website heb je misschien ook al de mogelijkheid gezien om geld te verdienen met het verkopen van domeinnamen. Akkoord, maar hoe kan je dat nu in de praktijk doen? Wel, zoals voor zoveel dingen in het leven bestaan hier gespecialiseerde websites voor op het internet. En zoals altijd heb je verschillende alternatieven. De website die ik ga bespreken is Flippa.com.

Maar eerst een paar ontnuchterende feiten

1. Het is geen 'easy cash'

Al vanaf de begindagen van het internet hebben sommige particulieren vaak bij toeval gemerkt dat er geld te verdienen viel met het registreren en verkopen van domeinnamen. Sommigen van die eenmanszaakjes zijn uitgegroeid tot echte mastodonten die nu over duizenden en duizenden domeinnamen beschikken. Hierdoor zijn de meeste interessante namen die je kan bedenken al lang geleden opgekocht. Dit soort bedrijven werkt vaak gewoonweg met het woordenboek of bij erg korte domeinnamen met alle mogelijke lettercombinaties om zo alles op te kopen wat ook maar beschikbaar is. Naast die grote bedrijven heb je tegenwoordig nog duizenden andere kleine opkopers die ook op zoek zijn naar de jackpot en dus nog meer domeinnamen opkopen (en daar ook vaak hun broek aan scheuren).

2. Het is een .com wereld

De echt interessante bedragen worden enkel neergeteld voor .com namen en de leuke .com namen zijn nu echt wel ingenomen. Ook de extensies van 'tweede rang' zoals .bizz, .net, .org en .co beginnen uitverkocht te geraken, al komen er soms nog van dat soort toch wel gegeerde extensies bij zoals nu recent met .io is gebeurd.

3. Domeinnamen moeten kort zijn om te verkopen

Ja, het klopt dat er nog veel inventieve namen beschikbaar zijn in het .com domein die bestaan uit schijnbaar interessante combinaties van keywords waarvan je zou verwachten dat ze goed moeten kunnen scoren in Google en dus verkoopbaar zouden kunnen zijn. Maar de realiteit is dat opkopers van domeinnamen daar niet in geïnteresseerd zijn. Bestaat je domeinnaam uit 1 of maximaal 2 keywords dan kan het nog maar een vierletterige .com naam van eender welke 4 letters uit het alfabet verkoopt hoogstwaarschijnlijk voor meer, voor véél meer. En je raadt het. Die vierletter dot.com domeinnamen zijn allemaal al opgekocht.

4. Een domeinnaam verkopen kost ook geld

De 12 of meer euro die een domeinnaam per jaar kost is niet de enige kost die er is. Wil je je domeinnaam verkopen dan moet je bijna verplicht naar een gespecialiseerde site en die verkopen die domeinnaam niet gratis voor jou. Bij Flippa.com kost een listing voor 1 site 29$. Verkoop je je domeinnaam via de site, wat zeker niet gegarandeerd is en hoegenaamd niet zeker met winst, dan betaal je achteraf nog eens 15% van de verkoopprijs. Van de eventuele winst(en) die je maakt met het verkopen van domeinnamen moet je nog altijd het verlies aftrekken van de domeinnamen die je niet verkocht krijgt.

5. Het vraagt tijd en werk

Je moet op zoek gaan naar domeinnamen. Je moet ze registreren. Je moet de domeinnaam promoten via sites als Flippa.com of bijvoorbeeld op een pagina op de domeinnaam zelf en hiervoor ook wervende teksten schrijven (in het Engels). Indien je een domeinnaam verkoopt moet je financiële transactie zelf in orde brengen met de koper. Je moet na verkoop de overdracht zelf afhandelen via de registrar bij wie je de domeinnaam kocht. Je moet onverkochte domeinnamen opzeggen.

Verkopen of 'flippen' op Flippa.com

Flippa.com is een van de bekendste en meest succesvolle domain flipping sites. Ze verkopen er niet alleen domeinnamen maar ook hele websites en apps. Zelfs als je zelf niet van plan bent om een domeinnaam te verkopen is het toch een leuke site om eens te bekijken.

Je domeinnaam flippen

Is heel eenvoudig bij Flippa.com. Op eender welke pagina van de site klik je op de groene 'Start selling' knop en je bent vertrokken. Je moet wel nadenken of je een bodemprijs instelt waaronder je niet wil verkopen en of je deze publiek maakt. Wat je ook kan doen is mensen vrij laten bieden maar tegelijk een 'buy now' optie instellen waardoor ieder die dat wil de site direct kan kopen voor een bedrag dat jij vooraf (en hoog genoeg) instelt. Het ergens instellen van een richtbedrag is sowieso aan te raden, zo blijkt. Ook belangrijk is het instellen van een eindtermijn voor het bieden en verkopen.

En dan maar wachten ...

Flippa houdt je per mail op de hoogte van elk bod dat er wordt gedaan op je site maar je kan het ook op Flippa.com zelf gadeslaan natuurlijk. Om de verkoop te stimuleren kan je extra berichtjes plaatsen bij de listing van je site. Geïnteresseerde kopers kunnen op dezelfde manier extra informatie vragen bij je listing. Iedereen die Flippa.com bezoekt kan de domeinnamen die op dat moment te koop zijn gaan bekijken op https://flippa.com/domains. Op die pagina kan je op verschillende manieren gaan sorteren: op prijs, datum, meest actief, ...

Voor iedereen interessante pagina's op Flippa.com

Just sold (domains): https://flippa.com/domains/just-sold
Hier kan je bekijken welke domeinnamen net verkocht zijn en voor hoeveel. Een directe 'live' manier om na te gaan welk soort domeinnaam nu verkoopt en voor hoeveel. Op het moment van schrijven van deze blog was fksl.com verkocht voor 1600$. En blijkt dat .io domeinnamen toch hoog gewaardeerd worden (nadat .com, .co, .net, .org en consoorten schaarser en schaarser worden is er toch altijd een bepaalde extensie die plots de moeite waard wordt). Bikkini.club bracht maar 55$ op, net als muffins.io (merk op dat bij een verkoop van 55 dollar er geen winst wordt gemaakt want -15% en -29$ en -12$ domeinnaam zelf).

Most active: https://flippa.com/domains/most-active
De te koop aangeboden domeinnamen waarin de meeste actie (biedingen) te zien zijn. Hacked.com blijkt gegeerd te zijn. Hun 'buy now' optie moet maar liefst 250.000$ kosten.

Editor's choice: https://flippa.com/domains/editors-choice
Hier zie je welke domeinnamen men voor écht veel geld hoopt te verkopen. Als je dan bedenkt dat Flippa.com tot 15% commissie krijgt op elke verkoop dan moeten zij toch ook niet slecht boeren. Of Sausage.com aan zijn minimumprijs van 40.000$ gaat geraken is toch maar de vraag.

Mijn eigen verkenningen binnen het 'flippen'

De reden dat ik zelf een beetje ben gaan rondneuzen in het 'flippen' wereldje is dat ik op een overenthousiast moment soms overga tot de aankoop van enkele domeinnamen tegelijk die me een fantastisch idee lijken op het moment zelf om er dan achteraf niets mee te doen en ze uiteindelijk te laten verlopen. Ik overweeg momenteel om ze te proberen verkopen al heb ik me nog niet gewaagd aan de 29$ optie van Flippa.com.

De domeinnamen die ik ondertussen te koop heb (dat wil zeggen waar niets mee gebeurt) zijn:

Laat maar weten in de commentaren of jullie denken dat die verkoopbaar zijn. Zelf denk ik dat er misschien wel iets uit pliffy.com moet te halen zijn, tenzij het voor een Engels sprekend iemand minder vlot leesbaar moet zijn dan ik me inbeeld. Design is overrated vind ik zelf wel mooi klinken. Op Webdesignisoverrated.com heb ik als test eens een 'domain name for sale' pagina gezet. Ik heb er ook maar direct Google Analytics op gezet. Ik vraag me echt af of zo'n 'one page site' met eigenlijk geen content nu toch wat bezoekers gaat halen. Wat samenhangt met de vraag of Google hem uberhaupt gaat indexeren. De tijd zal het me leren.

Commentaar

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.