Vaardigheden Reginald

Webdesign
Ik ben een webdesign allrounder. Zowel grafisch als technisch vrij sterk. Tot nu toe is het vaak zo dat ik hele websites volledig uitwerk van het grafische tot de informatiestructuur, wireframing, technische uitwerking in CRM en alle gewenste functionaliteit. Omgekeerd maakt dat dat ik geen specialist in 1 bepaald onderdeel. Ik kan niet zeggen dat ik ergens echt 100% expert in ben.
 
HTML5
Goede kennis. Een van mijn frustraties met het gebruik van Drupal (tot nu?) was de HTML-output van Drupal 7. Deze website maak ik nu in Drupal 8 en ik hoop dat ik zal merken dat 8 hier een grote verbetering is tegenover 7 en volledig HTML5 compliant is.
 
CSS3
Goede kennis. Tot op heden geen gebruik gemaakt van tools zoals SASS, Compass, Less en wat je daar nog aan andere hulpmiddelen hebt.
 
Wireframing
Doe ik vaak enkel op papier en meestal niet zo uitgebreid. Dat is iets waar ik aan moet werken. Ik gebruik ook niet de bestaande software die dit proces kan versnellen en vergemakkelijken.
 
Responsiveness
Zo goed als alle websites die ik maak zijn responsive door gebruik te maken van media queries. Ik gebruik breakpoints waarbinnen de site dan responsive is, bvb tussen 320 en 480 voor kleine mobiele schermen. Die breakpoints hoeven trouwens niet te beantwoorden aan effectieve bestaande resoluties. Geweldig binnen Drupal 8 is dat je breakpoints in je theme kan vastleggen en van daaruit bvb. makkelijk responsive images kan gebruiken.
 
Lay-out
Ik ben geen lay-outer/designer pur sang of van opleiding maar heb ruime ervaring met grafisch ontwerp. Ik heb kennis van de verschillende design regels en technieken. Ik kan perfect dingen uitwerken in een stijl die is vastgelegd (huisstijlhandboek, bestaande website).
 
Social Media Integratie
In quasi elke website die ik maak gebruik ik uiteraard de standaard like buttons waar dat gepast is. Bij Twitter buttons zal ik vaak al een deel van de content en soms enkele hashtags en een shortlink vooraf invullen.  Op sommige sites plaats ik uiteraard FB of Twitter feedboxes en heb ik zoals vele anderen moeten uitzoeken hoe ik deze responsive kon maken. In een campagnesite die vooral Social Media gedreven was heb ik om de verspreiding via Facebook te verhogen ook bij de door de bezoeker ingevoerde inhoud Facebook Comment Boxes gebruikt. Elke commentaar die een bezoeker achterlaat is daardoor direct reclame voor de site want gedeeld met de vrienden van die Facebook gebruiker. Verder zorg ik ervoor dat alle Facebook metatags in orde zijn zodat gedeelde inhoud er zo goed mogelijk uitziet.
 
SEO
Ik ben bekend met de meest gangbare good practices voor 'white hat' SEO. Het klopt dat content King is en dat altijd zo zal blijven maar als de SEO niet goed verzorgd is zal je in de SERPS (zoekpagina's) minder goed scoren dan zou kunnen. Het moeilijkste aspect van de SEO blijft het verzamelen van kwalitatieve links al zijn daar ook strategieën voor: persberichten, blogs, wedstrijden, goed gebruik van social media etc. Mijn SEO breng ik recent in de praktijk met mijn websites bestekookboeken.combestefantasyboeken.com en besteboeken.be die ik stapsgewijs zie stijgen in de SERPS door allerhande kleine aanpassingen.
 
Fondsenwerving
Ik heb ervaring met het gebruik van enkele online platformen om aan fondsenwerving te doen. IRaiser bijvoorbeeld, een groeiend bedrijf dat de mogelijkheden van zijn systeem steeds maar uitbreidt. Voor NGO's gebruikte ik al het gratis dono.be dat nog voor verbetering vatbaar is. Ogone heb ik nog niet direct zelf geïmplementeerd maar zoals zovelen stel ik me grote vragen bij hun usability, vooral het uiteindelijke betaalscherm. In het huidige CRM-systeem van mijn werkgever sta ik mee in voor het registreren van donaties gekoppeld aan bepaalde acties, het gesegmenteerd versturen van fondsenwervende mailings, het gebruiken van 'normale' mailings als beperkt fondsenwervend instrument, en, erg interessant, het traceren van het traject van iemand die doneert.
 
Bezoekersanalyse
Zoals de meesten gebruik ik hiervoor Google Analytics wegens gratis en veel mogelijkheden.
 
Apache webserver
Zelf opzetten van Linux webserver met Apache heb ik al verschillende keren gedaan. Aanpassing van de Apache instellingen in Linux. Gebruik van .htaccess in websites.
 
Drupal
Drupal is mijn voorkeur CMS, al zal ik voor kleinere sites ook Wordpress gebruiken dat ik erg gebruiksvriendelijk en flexibel vind. Ik heb een grote kennis van Drupal 7, en dus ook van wat daarin beter zou kunnen, dus ik hoop dat Drupal 8 zijn belofte zal waarmaken en dat veel van de onmisbare modules in Drupal 7 snel een stabiele 8.x versie zullen hebben.
 
Drupal 8
Deze site zelf zal de eerste zijn die ik volledig in Drupal 8 maak. Momenteel lijkt het geringe aantal modules met een stabiele D8 versie nog een groot probleem. Wel al fantastisch is het gebruik van breakpoints om verschillende versies van je beelden aan je bezoeker te leveren.
 
Drupal 7
Kennis bestaande modules: erg groot. Ik zal eerst uitgebreid zoeken naar combineren van bestaande modules vooraleer te denken aan custom development. Aanmaak custom modules: Enkel nog maar kleine modules. Wel vrij grote kennis van hooks en functies binnen Drupal 7 en hoe ze te gebruiken. Theming: Vrij grote kennis van custom theming. Ik heb in Drupal nog nooit met een aangeleverd theme gewerkt.
 
Drupal 6
Bijgevoegd voor de volledigheid. Ik had daar vrij veel kennis van al werkte ik niet altijd op de best mogelijke manier besef ik nu. 
 
Frondend / theming
Vrij grote kennis van vooral custom theming binnen Drupal 7. Bij mijn theming vertrek ik meestal niet van de standaard themes als Zen, Adaptive Themes of anderen. Ik heb vaak Stark gebruikt als startpunt voor een custom theme in Drupal 7 ook al is dat niet direct de bedoeling. Ik heb ook eens een subtheme gemaakt op basis van Mothership omwille van de kwaliteiten die aan dat theme werden toegekend maar zou dit nu niemand aanbevelen.
 
Backend / custom modules
Eerder beperkt. Ben bekend met de Drupal 7 manier werken met hooks en ik ken veel van de hooks en functies die beschikbaar zijn. Ook met de opzet en filestructure van modules ben ik dus bekend, maar ik heb nog maar weinig de noodzaak gevoeld zelf modules te gaan ontwikkelen. Ik ben eerder iemand die een oplossing zoekt in bestaande modules. Voor 1 bepaalde functionaliteit kan ik soms 5 modules combineren. Bij CiviCRM worden extensies gebruikt, die op veel manieren lijken op Drupal 7 modules. Custom functionaliteit voor de CiviCRM installatie van mijn werk zal ik wel altijd via een extensie doen en indirect heb ik zo toch ook nog eens bijkomende Drupal backend kennis.
 
CiviCRM
CiviCRM is een module die bovenop een Drupal site geïnstalleerd kan worden maar die niet is opgezet als enige andere module. Het is een aan Drupal gekoppeld CRM-systeem dat in verregaande mate aan een Drupal site kan gekoppeld worden. Het kent zelf ook extensies (uitbreidingen) en spiegelt zich een beetje aan Drupal maar de manier van werken (interface, programmeren) is sterk verschillend daarvan en niet eenvoudig. De voordelen ervan zijn dat het gratis is, opensource, erg configureerbaar maar het is evengoed buggy (opletten met upgrades!) en het heeft een beperktere documentatie die het programmeren van eigen extensies moeilijk kan maken.
 
Wordpress
Voor een eenvoudigere site zal ik vaak Wordpress gebruiken met een custom template en het gebruik van enkele plugins. Eigen plugins schrijven doe ik niet, als ik bepaalde functionaliteit nodig heb zal ik die vaak in de code van de template integreren. Niet per se een best practice maar het is minder werk en het laat toe een opdracht sneller uit te werken zonder de veiligheid te compromiteren.
 
Custom Templates
Elke Wordpress site die ik tot nu toe maakte heeft een eigen look en feel die zeker niet herkenbaar is als een typische Wordpress site. De templates die ik maak deel ik niet. Ze functioneren binnen wat ik nodig heb voor de eigen site waaraan ik werk maar zijn niet generiek genoeg om binnen een heel scala aan websites gebruikt te kunnen worden. Heb ik een beetje custom logica nodig zal ik dit binnen de template doen maar niet in een plugin. Tot nu toe heb ik overigens nog geen enkel probleem gehad met zelf gemaakt templates bij Wordpress upgrades, ook voor sites die al vele jaren online staan.
 
Plugins
Ruime kennis van plugins die gebruikt kunnen worden binnen Wordpress en van het feit dat je vaak een tijdje moet zoeken tot je een plugin vindt die doet wat je ervan verwacht. De kwaliteit van Wordpress plugins is vaak vrij laag en Wordpress upgrades kunnen problemen veroorzaken. Zelf heb ik nog geen plugin geschreven maar ik ben bekend met veel van de in Wordpress beschikbare functies en hun gebruik.
 
Programmeertalen
In mijn geval beter scripttalen genoemd, gezien ik vooral met PHP en Javascript werk. Vroeger ook Actionscript 3 (OOP) maar daar heb ik nu niet zoveel meer aan. Ik geef me een vrij lage score door het beperkt aantal talen dat ik gebruik en het beperkt gebruik van frameworks, OOP, MVC etc.
 
PHP
Goede kennis van procedureel programmeren. Al volledige eigen sites met PHP backend gemaakt toen ik begon. Nu zou ik vaak een CMS gebruiken ipv. zelf iets te ontwikkelen. Kennis en occasioneel gebruik van OOP. Geen frameworks. Gebruik nog PHP bij ontwikkeling Drupal en Wordpress sites voornamelijk of soms voor een beperkte online applicatie voor mijn werk.
 
MySQL
Goede standaard kennis van de database. Beheer meestal via PHPMyAdmin of iets vergelijkbaars. Heel occasioneel via de terminal. Bekend met enkele van de iets geavanceerdere features zoals restraints, functies etc.
 
Javascript
Vaak gebruikt, voornamelijk maar niet uitsluitend via JQuery. Ik zal een pagina niet onnodig verzwaren met de JQuery bibliotheek als ik alleen maar een klein dingetje moet doen op die pagina.
 
JQuery
Gebruikt voor eenvoudige aanpassingen, functionaliteit en animaties. Gebruiken van bestaande JQuery scripts die ik vaak nog aanpas omdat ze niet exact doen wat ik nodig heb of omdat er nog foutjes in zitten.
 
Grafische programma's
Ik heb een goede kennis van het gebruik van allerlei grafische programma's. Lightroom is overigens terug te vinden onder 'Fotografie'.
 
Photoshop
Gebruik ik voornamelijk voor 1 page lay-outs, fotobewerking en voor het aanmaken van onderdelen die ik ergens anders invoer (Indesign). Fotobewerking lijkt mij mijn grootste sterkte. Ik ben een webman maar gebruik Photoshop vaak ook voor DTP-werk. 'Tekenen' in Photoshop met brushes en dergelijke doe ik minder. Ik ben zelf ook minder een tekenaar. Al ben ik recent wel begonnen met het maken van potloodtekeningen. Een designer, ook webdesigner, moet eigenlijk kunnen tekenen vind ik, al is het maar om snel ideeën te kunnen tonen, snel te kunnen inschatten of het idee voor een ontwerp visueel werkt, snel wireframes en ideeën voor websites te kunnen schetsen.
 
Illustrator
Heel vaak gebruikt voor logo's, ontwerpen van eender wat. Ik maak maar heel soms complexe illustraties in Illustrator met meshes en dergelijke. Een realistisch aandoende illustratie maken in Illustrator getuigt voor mij van een enorme kennis van Illustrator maar ik zie persoonlijk het nu daar niet van in als je ook Photoshop hebt en als je weet hoe makkelijk Photoshop en Illustrator te combineren zijn. Ik vind het leuk t-shirts te ontwerpen in Illustrator.
 
Indesign
Goede kennis van Indesign en efficiënt werken met Indesign. Vlot werken aan publicaties met veel pagina's en snel aanpassingen aan de hele publicatie doen. Aanleveren voor drukker. Plaatsen van materiaal van andere programma's, zoals AI, PS en andere.
 
Fotografie
Ik fotografeer als hobby. Onderwerpen zijn de natuur (dramatische of subtiele luchten), landschappen, planten, dieren, steden, straten, vervallen gebouwen en buurten, gevels, details in het straatbeeld. Het trekken van mensen in foto's spreekt me minder aan al vind ik het trekken van portretten wel leuk. Het weergeven van diepte of 'de realiteit' interesseert me niet echt, wel het zoeken naar abstractere vormen, een effect van vervreemding, het spontane of 'echte' (in de zin dat ik bijna uitsluitend natuurlijk licht gebruik en niet graag iets manipuleer zoals het wegnemen van een object dat de compositie van mijn foto verstoort). Ik trek verder graag in zwart wit en het vierkant formaat spreekt me ook aan.
 
Kennis Gebruik DSLR
Ik heb zelf een Nikon D7000 en daarvoor een D80. Ik ben goed bekend met de verschillende bedieningsmogelijkheden van mijn camera en de manieren om de belichting aan te passen (ISO, sluitertijd, diafragma & exposure compensation). Ik werk nauwelijks of nooit met flash of statief.
 
Lightroom
Ik heb een vrij grote kennis van Lightroom en batchbewerking in Lightroom. Door de steeds groter wordende mogelijkheden van het programma zal ik enkel nog in speciale gevallen Photoshop gebruiken om een foto verder te bewerken.
 
RAW bewerking
Hoort sowieso bij kennis van Photoshop en Lightroom maar verdient voor mij een plaatsje op zich bij vaardigheden.
 
Portretfotografie
Naar mijn eigen inschatting kan ik vrij mooie portretten van mensen maken, al is het zeker niet mijn grootste sterkte als het op fotografie aankomt. Studiofotografie heb ik sowieso nog nooit gedaan, dus ook niet voor portretten. Mijn voorkeur gaat uit naar 'natural light' fotografie in zwart wit.
 
Productfotografie
Ik heb weinig tot geen ervaring in productfotografie. Ik heb geen studio en minimale belichtingsmogelijkheden. Het is ook niet iets dat mij aanspreekt maar ik vermeld het voor de volledigheid hier.
 
Talenkennis
Kennis van geschreven en gesproken talen
 
Nederlands
Moedertaal dus uiteraard goede kennis. Ik zou wel eens de tijd moeten nemen om de laatste spellingsregels door te nemen. Verder heb ik een vlotte en creatieve pen.
 
Frans
Vrij goede kennis van gesproken Frans, al moet ik wel eens een woord opzoeken. In mijn huidige job spreek ik regelmatig Frans. Ik heb ook een jaar in Ronse gewerkt waar ik uitsluitend Frans moest spreken. In het Frans schrijven heb ik veel minder gedaan.
 
Engels
Vrij goede kennis van geschreven en gesproken Engels.
 
Spaans
Vooral een basiskennis van gesproken Spaans, veel minder van geschreven Spaans
 
Andere
Vaardigheden die ik voor de volledigheid toevoeg.
 
Linux
Goede kennis van Ubuntu en ervaring met Debian, Mint en Suse. Gebruik van command line, updates, installatie software, configuratie etc.
 
Apple
Nog niet zoveel met Apple gewerkt. Wel uitgebreide kennis van Linux en voor het gebruik van de terminal en rechtenbeheer etc. zijn er toch zeker overeenkomsten.
 
Windows Server
Vooral kennis via SBB2008, inclusief gebruik en configuratie van Exchange daarbinnen en gebruikersbeheer, Symantic Endpoint, logbestanden, onderhoud, beheer SQL Server, ...
 
Office
Kennis van Office standaard paketten.
 
Rijbewijs
Heb rijbewijs en eigen auto.